hulpverlening bij functioneringsproblemen

Markus van Alphen

Markus Franciscus van Alphen is op 27 juni 1960 geboren te Pretoria, Zuid-Afrika. Na zijn middelbareschoolopleiding is hij verhuisd naar Kaapstad, waar hij zijn diploma heeft behaald als elektrotechnisch en elektronisch ingenieur aan de University of Cape Town. Ook heeft hij twee jaar universitaire studie in Bedrijfskunde voltooid. Hij heeft enkele jaren gewerkt als ingenieur en later als directeur van een raadgevend ingenieursbureau, waarna hij de overtocht naar Nederland heeft gemaakt om daar als software engineer aan de slag te gaan. Uiteindelijk is hij weer aan een studie begonnen, ditmaal om zijn diploma in de klinische psychologie te behalen aan de Universiteit van Amsterdam.

 

Momenteel woont hij in Slovenië en werkt hij via Skype als therapeut voor individuen, stellen en gezinnen. Naast relatietherapie helpt hij mensen met verschillende problemen, waaronder angst, verslavingsproblematiek, boulimia, burn-out, schaamte en depressie.


Hij is tevens (hoofd)docent, trainer, curriculum- en materiaalontwikkelaar voor studenten (toegepaste) psychologie en counselling voor Hogeschool NTI te Leiden, het NCOI te Hilversum, Hogeschool NHA te Panningen en voor een opleiding tot GZ-psycholoog.

 

Als onderzoeker is hij als promovendus verbonden aan de Open Universiteit, waar hij onderzoek verricht naar competentie-onderwijs bij psychologen in opleiding. Hij richt zich daar op een specifiek gebied, dat van de therapeutische relatie en empathie.

 

Als auteur schrijft hij (studie)boeken over de psychologie. Zijn boeken Diagnostische vaardigheden voor psychosociale hulpverleners (2019), Psychosociale gespreksvoering  de kunst van het observatief luisteren (2019) en Hulpverlening bij intimiteits- en seksualiteitsproblemen (2018) zijn verschenen bij Boom.

 

Markus heeft brede interesses, waaronder ook het fenomeen herstelgericht werken. Als herstelgericht werker wordt hij ingeroepen om bij incidenten en conflicten te faciliteren en leidt hij anderen op om de herstelgerichte aanpak toe te passen.


Zijn specialismen zijn: therapie, counselling, coaching, herstelgericht werken, training en conflictresolutie.